Motivatie en discipline

Heb jij moeite met het opbrengen van discipline? Een gebrek aan motivatie voor je studie? Veel studenten worstelen hier op enig moment mee tijdens hun studie.

Beginnen met studeren is niet altijd leuk. Maar als jij je studiewerk steeds opnieuw voor je uitschuift is er echter meer aan de hand dan frisse tegenzin:

    • Je weet niet meer waarom je eigenlijk wilt studeren, of
    • Je weet niet hoe je je studiewerk moet aanpakken, of
    • Je twijfelt aan je capaciteiten, of
    • Je hebt lichamelijke klachten die gedisciplineerd studeren in de weg zitten.

Lees hieronder verder over de vier oorzaken van gebrek aan motivatie en discipline.

Je weet niet meer waarom je wilt studeren

Tijdens het kiezen van een studie zijn de hersens van middelbare scholieren nog in ontwikkeling. Uit recent hersenonderzoek blijkt zelfs dat je hersenen pas tegen je 25e volledig volgroeid zijn. In je studietijd krijg je dus niet alleen veel indrukken van buiten te verwerken, ook je hersenen zelf veranderen nog.

Twijfels over je toekomst zijn een teken dat je een stap vooruit zet in je ontwikkeling. Maar veel studenten spreken niet graag over hun twijfels. Vaak denken zij dat anderen nauwelijks twijfelen.

Praat met vrienden en famillie. Zo orden je jouw gedachten veel sneller dan door jezelf af te sluiten. Accepteer dat vooral je ouders een eigen mening hebben over jouw toekomst. Besef dat jij over jezelf beslist, en dat hun mening in het beste geval een goed advies is.

Moet studeren leuk zijn?
In realiteit lukt het maar weinigen een studie af te maken waar ze helemaal geen plezier aan beleven. Het idee dat je later betere baankansen hebt is bijna nooit genoeg om je drie jaar of langer gemotiveerd te houden.
Studeren moet dus leuk zijn om vol te kunnen houden. Probeer erachter te komen wat jou weerhoudt van plezierig studeren. Praat met anderen hierover.

Weet jij wat je dwarszit, maar kan je het zelf niet oplossen? Ga langs bij de studieadviseur van jouw opleiding. Deze kan je helpen met het vinden van een oplossing. Kijk bij ‘Studentenvoorzieningen’ voor de contactgegevens van jouw studieadviseur.

Denk je dat je de verkeerde studie hebt gekozen? Misschien past een andere studie wel bij je. Bekijk de pagina ‘Studiekeuze en carrière-perspectief’

Je weet niet hoe je je studiewerk moet aanpakken

Om goed en gedisciplineerd te studeren is het handig om vaardigheden als informatieverwerking, plannen en time-management te oefenen. De meeste opleidingen verzorgen gratis trainingen in deze en andere studievaardigheden.

Kijk op de pagina ‘Time-management’ voor tips over het plannen van je studie.

Je twijfelt aan je eigen capaciteiten

Misschien twijfel je niet aan het nut van je studie, maar aan je eigen capaciteiten. Pieker je wel eens over je studie, wil je op sommige vlakken perfect scoren of denk je dat bepaalde studiedoelen onhaalbaar zijn voor jou? Kijk op de pagina ‘Weg met studiestress’

Vergroot je discipline – 5 stappen

1 Zet zelf de eerste stap in het vergroten van je discipline. Alleen als je zelf ontevreden bent over je werkhouding en alleen als je zelf iets onderneemt zal je discipline toenemen.

2 Laat anderen jou helpen gemotiveerd en gedisciplineerd te blijven. Praat met familie of vrienden over je taken en waar je moeite mee hebt. In het beste geval vind je een studievriend of –vriendin die in ongeveer dezelfde situatie zit als jij en die ook zijn of haar discipline wil verbeteren.

3 Stel duidelijke doelen. En breek ze op in kleine stapjes. Moet je een paper schrijven? Breek dan een stap als ‘Bronnen verzamelen’ op in kleinere, precies omschreven stappen: ‘Google naar bron x’, ‘Leen boek y’

4 Start je dag met een begin maken aan een taak die je vooruit schuift. Direct bij het opstaan begin je eraan. Ook al werk je maar een half uurtje, de rest van de dag voel je je productiever en is het makkelijker om het werk weer op te pakken.

5 Bedenk: aan wat je gisteren voor je uitschoof verander je nu toch niets meer. Steek je energie in vooruitkijken en accepteer dat je vaak opnieuw moet werken aan je discipline en motivatie.

 

Je hebt lichamelijke klachten die gedisciplineerd studeren in de weg zitten

Chronische hoofdpijn, ademhalingsproblemen, rsi, chronische vermoeidheid, ADHD, allerlei lichamelijke klachten kunnen het studeren in de weg zitten. Je studieadviseur kan je helpen bij het vinden van oplossingen. Kijk bij ‘Studentvoorzieningen’ voor de contactgegevens van jouw studieadviseur.