Denk jij wel eens aan zelfmoord?
Gemiddeld plegen in Nederland elk jaar zo’n 1.600 mensen zelfmoord. Dat is één op de 10.000 Nederlanders. Zij zien het niet zitten om verder te leven.
Mensen kunnen soms in een situatie zitten die uitzichtloos lijkt. Het is bekend dat zo’n situatie niet altijd zo zal blijven en dat er, ook al is het nu allemaal heel moeilijk, meestal wel hoop is. En er zijn ook mensen die willen helpen en die ook kunnen helpen!
Studenten kunnen soms ook in een uitzichtloze situatie terecht komen. Aan verschillende universiteiten worden we regelmatig geconfronteerd met een student die zelfmoord pleegt. Vaak gebeurt dit plotseling, zonder dat iemand iets in de gaten had. Dat betekent dat die student wel heel erg eenzaam was en kennelijk geen hulp kon vinden.
Elke student die het moeilijk heeft is welkom bij de huisarts. We kunnen dan het probleem bespreken en nagaan wat er gedaan kan worden. Soms is een behandeling nodig, soms medicijnen en soms een steunend gesprek met een hulpverlener.
Ook bestaan er on-line hulp diensten. Hier vind je een link naar 113online, een site die speciaal gericht is op mensen die het moeilijk hebben en aan zelfmoord denken. Hulp krijgen kan anoniem.
Iemand zei: ”Zelfmoord kun je maar één keer doen, het loont dus de moeite om dit goed voor te bereiden en zeker ook om de alternatieven serieus te beschouwen, doodgaan kan altijd nog”.
Gaat het echt niet: zet de stap naar je huisartsenpraktijk!