RSI, nek- en rugpijn

Oorzaken van rsi, nekpijn, en rugpijn kunnen zijn:

  • een hoge werkdruk
  • veel piekeren/je ongelukkig voelen
  • verkeerd zitten/een slechte werkhouding

Stress omdat je het druk hebt of omdat je piekert leidt er vaak toe dat je de spieren in je lichaam continu aanspant. Yoga of meditatie zijn goede manieren om te leren ontspannen, ook tijdens stressvolle momenten. Vind een erkend yoga-leraar bij jou in de buurt

Volgens de Arbo-dienst mag je maximaal 6 uur per dag achter een computer doorbrengen. Elke twee uur moet je een pauze nemen van minimaal tien minuten. De Arbo raadt je onder andere ook aan geen hoge hakken te dragen tijdens computerwerk, en je voeten plat op de grond te zetten. Lees meer richtlijnen op Arbo-advies.nl

Oefeningen om RSI te voorkomen
Elk uur een paar oefeningen helpt RSI voorkomen. Door pauze-software te installeren op je eigen computer wordt je automatisch herinnerd aan deze oefeningen wanneer je werkt. Je kan ook zelf een wekkertje zetten en regelmatig een oefening doen.

Lees de acht simpele oefeningen op Arbo-advies.nl

of

Probeer pauze-software gratis uit op beeldschermtachograaf.nl

 

Direct je werkhouding verbeteren

  • Zit rechtop: diep in je stoel, met je kont tegen de rugleuning. Plaats je voeten naast elkaar recht op de grond, dus niet gekruist.
  • Gebruik een los toetsenbord en leg deze op je schoot zodra je meer dan een regel moet typen. Hierdoor blijven je schouders en bovenarmen in hun natuurlijke houding.
  • Zorg ervoor dat een toetsenbord plat ligt, het liefst op je schoot, desnoods op je bureau ligt. Klap dus de voetjes aan de achterkant van het toetsenbord weg. Hierdoor worden je polsen iets ontlast.

Pas op voor pijnstillers
Voordat je pijn ervaart, ondervindt je lichaam vaak al schade van je gedrag. De pijn is een signaal dat je lichaam de schade niet direct meer kan verhelpen en rust nodig heeft. Pijnstillers maken het mogelijk en verleidelijk om deze signalen te negeren en jezelf blijvende schade aan te doen.

Je huisarts kan je ook helpen pijn in schouders, nek of rug te verminderen.